Afiseaza creatiile participante la concurs
Subiecte pentru concursul Qvis-Lectura si scriere creativa, Editia 2017-2018

Subiecte Qvis - Lectură și scriere creativă

Etapa I, Ediția 2017-2018

 

 

Clasa pregătitoare

EU-SUNT-EU este personajul principal al cărţii Mirei Lobe (Micuţul EU-SUNT-EU), carte câştigătoare a premiului Österreichischer Kinder- und Jugendbuchpreis, acordat celei mai bune cărţi pentru copii din Austria. Citeşte şi tu cartea, apoi CREEAZĂ personajul principal folosind diverse materiale: pânză colorată, vată, burete, fire de lână, creioane colorate, acuarele etc. Te poţi inspira din activitatea practică prezentată la finalul cărţii.

Fă o FOTOGRAFIE personajului creat de tine şi posteaz-o pentru concurs pe site-ul www.qvis.ro.

 

Clasa I

Alege personajele preferate din cartea grafică Cele mai frumoase fabule în benzi desenate şi CREEAZĂ UN DIALOG amuzant între ele, ilustrat de tine într-o bandă desenată. Desenul tău va fi pe o foaie A4, iar pentru realizarea lui poţi folosi: creioane colorate, carioci, acuarele etc.

SCANEAZĂ desenul și postează-l pentru concurs pe site-ul www.qvis.ro.

 

Clasa a II-a

Ești și tu un personaj din cartea Operaţiunea Omul Negru. Biroul de investigaţii nr. 2. Investighezi, alături de Tiril, Oliver şi Opti apariţia gropilor misterioase din Câmpul Neted. Creează o poveste de maximum două pagini (format A4/ corp 12/ cu semne diacritice) pentru a descrie aventurile voastre.

POSTEAZĂ paginile cu răspunsuri pentru concurs pe site-ul www.qvis.ro.

 

Clasa a III-a

Ești și tu un personaj din cartea Operaţiunea Nor de Furtună. Biroul de investigaţii nr. 2. Investighezi, alături de Tiril, Oliver şi Opti o serie de spargeri misterioase în Elvestad.

Creează o poveste de maximum două pagini (format A4/ corp 12/ cu semne diacritice) pentru a descrie aventurile voastre.

POSTEAZĂ paginile cu răspunsuri pentru concurs pe site-ul www.qvis.ro.

 

 

Clasa a IV-a

Prințesa plictisită” este o poveste pentru cititorii de toate vârstele, scrisă de María Jesús Lorente şi ilustrată splendid de artistul plastic Antonio Lorente. O prințesă învață că oamenii nu trăiesc doar în basme. Că există copii fericiți, curioși, sensibili și isteți care nu învață în condiții de lux.

Citeşte cartea şi creează o poveste de maximum două pagini (format A4/ corp 12/ cu semne diacritice) în care să imaginezi un alt final al cărții.

POSTEAZĂ povestea pentru concurs pe site-ul www.qvis.ro.

 

Clasa a V-a

Citeşte Portalul magic. Cartea 17: Ultimele ore pe Titanic de Mary Pope Osborne.

Imaginează-ți că eşti unul dintre copiii salvaţi din celebrul naufragiu de Jack și Annie. Povesteşte în maximum două pagini (format A4/ corp 12/ cu semne diacritice) experienţa trăită, punând accent pe felul în care le-ai mulţumit ulterior salvatorilor tăi pentru curajul dovedit.

POSTEAZĂ paginile povestirii tale pentru concurs pe site-ul www.qvis.ro.

 

Clasa a VI-a

Citeşte Portalul magic. Cartea 18: Pe urmele indienilor de Mary Pope Osborne.

Imaginează-ți că eşti Şoimul Negru, luptător al tribului Sioux. Povesteşte celor doi copii, Jack și Annie o zi din viaţa ta.

POSTEAZĂ paginile povestirii tale pentru concurs (maximum două pagini, format A4/ corp 12/ cu semne diacritice), pe site-ul www.qvis.ro.

 

Clasa a VII-a

Citește cartea Femeia cu colier de velur de Alexandre Dumas și scrie o recenzie de maximum trei pagini (format A4/ corp 12/ cu semne diacritice).

POSTEAZĂ recenzia pentru concurs pe site-ul www.qvis.ro.

 

Clasa a VIII-a

Citește cartea Căsătoriile lui moş Olifus de Alexandre Dumas și scrie o recenzie de maximum trei pagini (format A4/ corp 12/ cu semne diacritice).

POSTEAZĂ recenzia pentru concurs pe site-ul www.qvis.ro.

 

Clasa a IX-a

Citeşte o poveste bilingvă din unul dintre volumele:

- Deutsche Marchen. Basme germane, vol. I, II, III. Ediţii bilingve (germană-română)

- American Fairy Tales and Stories. Poveşti şi povestiri americane, vol. I, II. Ediţii bilingve (engleză-română)

- English Fairy Tales and Stories. Poveşti şi povestiri engleze, vol. I. Ediţie bilingvă (engleză-română)

- Contes et histoires francaise. Poveşti şi povestiri franceze, vol. I. Ediţii bilingve (franceză-română)

- Sächsische Volksmärchen. Basme populare săseşti, vol. I, II. Ediţii bilingve (germană-română)

Povesteşte atât în limba română, cât şi în limba străină, în maximum două pagini (format A4/ corp 12/ cu semne diacritice), povestea aleasă.

POSTEAZĂ paginile cu răspunsuri pentru concurs pe site-ul www.qvis.ro.

 

Clasa a X-a

Prin exerciţiile din Manualul accidentelor şi greşelilor, Keri Smith îţi propune să participi la experienţa şi la procesul de creaţie fără să ţii câtuşi de puţin seama de rezultat. Alege un  experiment din carte pe care-l consideri interesant şi fă o fotografie a rezultatului final. Scrie şi un eseu de maximum două  pagini (format A4/ corp 12/ cu semne diacritice) în care să argumentezi răspunsul tău la întrebarea autoarei: Cum ar fi ca produsul final să nu mai conteze deloc?

POSTEAZĂ fotografia şi eseul tău pentru concurs (ambele în aceeaşi postare) pe site-ul www.qvis.ro.

 

Clasa a XI-a

Cartea Vorbeşte! Codul secret al anilor de liceu scrisă de Laurie Halse Anderson expune un fenomen din ce în ce mai des întâlnit în societatea contemporană: „bulling-ul”.

Scrie un eseu de maximum trei pagini (format A4/ corp 12/ cu semne diacritice) în care să prezinţi ideile tale despre cum poate fi stopat acest fenomen. Te poţi documenta din numeroasele articole prezente pe internet sau chiar din alte cărţi/filme.

POSTEAZĂ eseul tău pentru concurs pe site-ul www.qvis.ro.

 

Clasa a XII-a

Citește cartea După o poveste adevărată de Delphine de Vigan și scrie o recenzie de maximum trei pagini (format A4/ corp 12/ cu semne diacritice).

POSTEAZĂ recenzia pentru concurs pe site-ul www.qvis.ro.